4WD routes Australië – Fivesenses

4WD routes Australië

4WD routes Australië

Next service 240 km. No fuel for 300 km. Het zijn precies dit soort aankondigingen die een reis door de Outback van Australië typeren.

Vergeleken met West-Europese landen is het soms onvoorstelbaar dat die voor ons zo vanzelfsprekende voorzieningen in veel gebieden van Australië zo schaars aanwezig zijn. Maar geen reden voor paniek als reiziger. Met de juiste wagen, een goede voorbereiding en een dito dosis gezond verstand zorgt het rijden met een 4WD door de Outback voor een geweldige beleving van het land. We doen je vijf suggesties, variërend van eenvoudig tot uitdagend.

Mereenie Loop Road (Centraal-Australië)

Vanaf Alice Springs loopt in westelijke richting een bergketen genaamd de MacDonnell Ranges. Vanaf het eind van de geasfalteerde weg die hier parallel aan loopt, brengt de Mereenie Loop Road je bij Kings Canyon, een van de meest aansprekende bezienswaardigheden in Centraal-Australië. Door de Mereenie Loop Road te rijden, vermijd je niet alleen de soms wat saaie geasfalteerde weg die via het zuiden naar Kings Canyon gaat, maar ook ervaar je op een makkelijke manier hoe leuk het is om per 4WD te rijden in Australië.

MereenieLoop

Birdsville Track (Outback Queensland)

Samen met de Strzelecki Track en de Oodnadatta Track is de Birdsville Track een van de iconische 4WD routes in de Corner Country, het deel van Australië waar de staten South Australia, New South Wales en Queensland samenkomen. De Birdsville Track voert langs de gigantische Simpson woestijn, maar is voor het grootste deel een goed begaanbare gravelweg. De omgeving is vaak dor, droog en rauw in één, maar na een paar flinke regenbuien komt alles tot leven en wordt het aanpoten met je 4WD.

Birdsville

Balladonia Track (Western Australia)

Stap bij ons kantoor in Rotterdam binnen, noem de Balladonia Track en gegarandeerd dat je getrakteerd wordt op niet alleen een kop koffie, maar ook op een paar sappige 4WD-verhalen. De op papier redelijk makkelijke Balladonia Track verandert na een paar flinke buien in een grote modderpoel, met alle vermakelijke gevolgen van dien. Heb je de horde eenmaal genomen dan wacht aan het eind van de weg een prachtige beloning in de vorm van Cape Arid National Park waar je stranden zult zien die zeker tot de mooiste van het land gerekend mogen worden.

Balladonia

Gibb River Road (Kimberley)

Al sinds jaar en dag is de Gibb River Road een naam die bij menigeen tot de verbeelding spreekt. Goed verstopt in het noordwesten van het land is het een 4WD track met een groot aantal fantastische zijwegen. In dit deel van Western Australia valt in een paar maanden tijd een geweldige hoeveelheid regen. Het resultaat hiervan is zichtbaar in onder andere talloze rivieren die bedwongen moeten worden, maar ook in bijvoorbeeld de mooiste waterval van het land: Mitchell Falls, alleen te bereiken via een zijweg (Mitchell Plateau Track) van een zijweg (Kalumburu Road) van de hoofdweg (Gibb River Road).

Aerial view of Mitchell Falls, located south west of Kalumburu

Old Telegraph Track (Cape York Peninsula)

Now we͛re talking! Heb je de vorige tracks met gemak gereden of bovengemiddeld veel ervaring met het rijden in een 4WD, overweeg dan naar het meest noordelijke puntje van Australië (the tip) te rijden. Tussen Cairns en het noorden van Cape York Peninsula ligt 1200 km aan 4WD tracks die zeker in de eerste maanden van het droge seizoen zeer uitdagend zijn. Modder, zand en talloze zoutwaterkrokodillen aan de oevers van de rivieren. Vooral de Old Telegraph Track daagt de capaciteiten van zowel de 4WD als de bestuurder ervan uit.