4WD route South Australian Outback – Fivesenses

4WD route South Australian Outback

Wij delen onze ervaringen graag. Laat u inspireren door onze blogs

 

4WD route South Australian Outback

Een haast niet te beschrijven geur. Ongekend intense kleurschakeringen van rood, oranje en geel. En een uitgestrekte omgeving met enorme weidse panorama’s, waardoor je je soms nietig en vrij tegelijk kunt voelen. Dit alles en meer kun je ervaren op een 4WD  route in de toegankelijke, zuidelijke Outback van de staat South Australia.

De route die we je aanbevelen kun je goed op eigen gelegenheid rijden in de iets minder warme maanden zonder dat je uitgebreide 4WD ervaring hoeft te hebben. Het is ook nog eens een ‘rondrit’ waardoor je niet enorme extra afstanden hoeft te rijden.

In deze route rijd je vanuit Adelaide eerst naar Ikara-Flinders Ranges NP, een topbestemming op zich. Hier kun je al dagen verblijven omdat er zoveel te zien en beleven is qua natuur, historie en Aboriginal rock art. Eenmaal dit park uit, kom je steeds minder mensen tegen. Kies dan de mooie weg langs het enorme zoutmeer, Lake Frome. Je ziet onderweg ook het langste ‘dog fence’ in de wereld tot je bij Arkaroola uitkomt, aan de rand van de Vulkathunha-Gammon Ranges NP. Verblijf hier in het bijzondere Arkaroola Wilderness Sanctuary, een eco-resort, waar je overigens ook kunt kamperen. Hier kun je o.a. naar de heldere weidse sterrenhemel kijken tijdens een ‘Astronomy Tour’. Hopelijk vang je dan een glimp op van de Southern Cross en zie je de altijd indrukwekkende Melkweg.

Rijd daarna, als de weergoden meewerken, via Balcanoona in Noordoostelijke richting naar Mount Hopeless. Hier kruis je één van de klassieke 4WD tracks in South-Australia, de Strzelecki Track. Hier zijn de beroemde ontdekkingsreizigers ‘Burke & Wills’ gestrand op zoek naar hun basiskamp halverwege de Strzelecki Track. Uiteindelijk kwamen ze een stuk noordelijker aan hun eind.

Aan het eind van deze route is het een aanrader om twee nachten in Parachilna in het iconische Prairie Hotel te verblijven. Hier kun je ook nog een vlucht maken boven het uitgestrekte, schijnbaar desolate Outback gebied en bijvoorbeeld Kati Thanda-Lake Eyre. En mocht je heel veel geluk hebben, zoals in 2018 en 2019, dan zie je in het voorjaar de woestijn ongekend tot leven komen als er overtollig water uit Channel Country, Queensland dit immense meer instroomt.

Om deze route af te toppen rijd je dan via het kleine, charmante wijngebied Clare Valley terug richting Adelaide. Hier kun je genieten van tastings bij diverse goede wijnhuizen en bijvoorbeeld de Riesling Trail fietsen.