Breakfast at Mount Sonder – Fivesenses

Breakfast at Mount Sonder

Breakfast at Mount Sonder

Breakfast at Mount Sonder, Western MacDonnell Ranges, Northern Territory

03.30 uur ‘s ochtends is vroeg. Ook in Australië. Maar het is de enige manier om m’n doel van de dag te bereiken. Ik wil de zon op zien komen vanaf de top van Mount Sonder in de Western MacDonnell Ranges in Centraal-Australië.

De ‘Western Macs’ is een deel van een bergketen die in de omgeving van Alice Springs ligt. De keten strekt zich uit over een totale lengte van meer dan 300 kilometer, onderverdeeld in een westelijk en een oostelijk deel. In het westelijk deel bevindt zich het langeafstandspad genaamd Larapinta Trail. Eerder heb ik hier al eens een aantal trajecten van gelopen en vandaag ben ik terug om in alle vroegte het traject te doen dat vanaf Redbank Gorge naar Mount Sonder voert.

De Larapinta Trail is een goed aangegeven en duidelijk wandelpad….bij daglicht. In het donker krijgt de wandeling een extra dimensie doordat je schijnend met hoofd- en zaklamp je weg moet vinden. Na een tijdje zijn je ogen gewend aan het donker en je voeten aan het pad. In een wijde omgeving, waar hier al niet veel mensen wonen, weet ik zeker dat ik op dat moment een van de weinige mensen ben die actief is. Het is stil, nog redelijk koud en het kost niet veel moeite om deel te worden van de omgeving. Geruime tijd lopen we in het donker totdat de eerste vogels zich laten horen en de eerste lichtstralen onze lampen overbodig maken.

De wandeling naar Mount Sonder is redelijk intensief, maar zorgt er vanwege het stijgingspercentage wel voor dat je het niet snel koud hebt. Met een gemiddelde conditie is de beklimming, die 2½ – 3 uur duurt, goed te doen. De beloning bovenop de berg is groots. Door vroeg te vertrekken, ben je precies op tijd boven om de zon op te zien komen en de haast eindeloze omgeving te zien kleuren. Diezelfde zon warmt je op, net als de thermoskoffie. Enjoy the view!