Ervaar de machtige Daintree River – Fivesenses

Ervaar de machtige Daintree River

Wij delen onze ervaringen graag. Laat u inspireren door onze blogs

 

Ervaar de machtige Daintree River

Ben je in Tropical North Queensland, dan kun je haast niet om het oudste regenwoud op aarde heen, Daintree National Park. De enige manier er te komen is de Daintree River per ferry over te steken. In 1988 is deze bochtige getijderivier op de Werelderfgoedlijst gezet en dat is niet zo gek. De rivier is het hart van een complex eco-systeem van regenwoud, mangrove wetlands en het Great Barrier Reef.

De Engelse naam voor de Daintree River komt van negentiende eeuwse geoloog en fotograaf Richard Daintree, maar de lokale bevolking, Kuku Yalanji, noemt deze rivier Julaymba, wat zoiets betekent als ‘de Daintree regio  van rivier tot de zee’. Voor hen is de rivier van groot cultureel en spiritueel belang. Voorheen leefden zij als een soort nomaden in dit gebied en wisten alles van de flora en fauna, de seizoenen en hoe te overleven in tropische, vochtige omstandigheden.

Ervaar zelf hoe bijzonder de Daintree River is in al zijn verscheidenheid. Ga daarom met een local het water op in de vroege ochtend, als de mist soms nog boven de rivier hangt. Ook kun je aan het eind van de dag een tour maken bij de ondergaande zon, die alles in een gouden gloed zet. Of maak een nachttour die in de vroege avond plaatsvindt. Je ziet tijdens zo’n trip altijd wel dieren, vooral vele soorten bijzondere, grotere en kleinere vogels, kikkers en slangen. Daarnaast is de kans een indrukwekkende zoutwaterkrokodil te zien behoorlijk groot. Zij staan aan de top van de voedselketen en zijn trotse heersers van de rivier. En heb je geluk, dan zie je ook Mount Thornton in de verte, de hoogste top van Daintree, die echter veelal in nevelen is gehuld.

Onze persoonlijke aanraders voor een boottour op de Daintree River zijn een tocht van twee uur met Dan Irby’s Mangrove Adventures of een privé-tocht van twee uur met David White, Solar Whisper. Dit zijn locals die alles weten over de lokale flora en fauna, de vaste bewoners van de rivier en waar deze vaak te vinden zijn, de historie en nog veel meer. Het zijn locals die ook dieren weten te ontdekken die jij niet direct zult spotten en die jouw tocht een enorme meerwaarde geven. Je kunt in de ochtend, middag of avond een tour maken. Ervaar zelf hoe bijzonder de Daintree River is tijdens een boottour.

Tip: een namiddag- of avondtour geeft je de ‘best of both worlds’. De vogels trekken over de rivier naar de wetlands en de uilen, andere nachtvogels en krokodillen worden weer actief.