Vogelspotten in Nieuw-Zeeland – Fivesenses

Vogelspotten in Nieuw-Zeeland

Wij delen onze ervaringen graag. Laat u inspireren door onze blogs

 

Vogelspotten in Nieuw-Zeeland

Dit land is een mekka voor vogelspotters en -fotografen. Zo kun je op diverse plekken op zowel het Noorder- als het Zuidereiland je hart ophalen en bijvoorbeeld inheemse Jan-van-gent kolonies, Albatrossen en de bijzondere Geeloogpinguins fotograferen.

Op veel plekken wil men de vogels rust gunnen en ervoor waken dat de natuur en zo ook het gedrag van de vogels lijdt onder teveel bezoekers. Daarom hebben wij een aantal toffe plekken voor je geselecteerd waarbij je met een gespecialiseerde touroperator een kleinschalige tour maakt door een gebied waar je zelf moeilijk of niet zo maar toegang toe hebt. Daarnaast weten de gidsen meestal precies waar de vogels te vinden zijn én geven je extra veel uitleg over de vogels plus extra lokale en historische informatie.

Noordeiland, Hawkes Bay: Cape Kidnappers
De kolonie Jan-van-genten hier is wereldberoemd en de grootste ter wereld op het vasteland, met maar liefst 20.000 vogels op prachtige steile kliffen. Kun je je voorstellen wat voor oorverdovend geluid deze vogels maken met zijn allen? Wij bevelen een lokale kleinschalige safari aan. De kolonie broedt namelijk op een privéterrein en de kans dat jij ze buiten dit terrein van dichtbij kunt zien is een flink stuk kleiner.  De wandeling die je voorheen kon doen over het strand, is door de afbraak van flinke rotsstukken gesloten.

Zuidereiland, Golden Bay: Farewell Spit
Het afgelegen Noordwesten van Nieuw-Zeeland is een topbestemming op zich. Hier is Farewell Spit een smalle, zanderige landtong en natuurreservaat dat zich 35 kilometer uitstrekt in zee. Omdat het een unieke biotoop is met een kwetsbaar ecosysteem, is slechts een deel bereikbaar. Gelukkig kun je hier wel een tour maken, waaronder speciale vogeltours, bijvoorbeeld naar een Jan-van-gent kolonie of een tour waarbij je waadvogels gaat bekijken.

Zuidereiland, Zuidoost: Otago Peninsula
Dit schiereiland heeft twee bijzondere vogelsoorten. Zo kun je hier de machtige albatros bekijken in de enige kolonie ter wereld die op het vasteland is gevestigd. Daarnaast broedt hier de zeldzame Geeloogpinguin, die zelfs tot ‘Nieuwzeelandse vogel van het jaar’ is verkozen in 2019. Ook hier kun je beide vogelkolonies onder begeleiding van een deskundige gids bezoeken.