Australië – Fivesenses

Reis naar Australië

Tasmanië South Australia Western Australia Northern Territory Queensland New South Wales Victoria

Australië; een land waar vanuit de lucht rood zand lijkt te domineren. Totdat je op de grond verder kijkt.

Van alle kanten komen indrukken op je af. In een verscheidenheid zo groot als het land zelf. Maar ‘groot’ dekt de lading niet. Immens is een betere omschrijving. Wanneer je je realiseert dat het vaak vergeten Tasmanië al bijna even groot is als de Benelux, dan wordt snel duidelijk dat hier een knop moet worden omgezet. Reizen in Australië is een serieuze aangelegenheid. Het land vraagt om ontdekking. Onderga de beleving en wordt ondergedompeld in de sensatie die Australië heet.

Western Australia

De heldere, azuurblauwe zee geeft een sterk contrast met de imposante rotsformaties in de Kimberley. De grootste staat van Australië is tevens de meest uitgestrekte. Ruim tienduizend kilometer aan kustlijn ligt te wachten om ontdekt te worden. Hier heb je stranden gegarandeerd voor jezelf en zijn in het binnenland de wegen eindeloos leeg. In Margaret River, in het zuidwesten van Western Australia, staat alles in het teken van het goede leven. Mooie wijnen, goede restaurants en een aantal bijzondere accommodaties.

Northern Territory

Tijdloos en sfeervol. Van het rode hart naar de groene top. De Northern Territory trekt van oudsher avonturiers. Wie hier kon leven, kon het overal. Tegenwoordig zijn er verspreid door deze staat tal van nazaten van oorspronkelijke pioniers die de deuren geopend hebben en een onmiskenbare Outback ervaring aanreiken. Ervaar het leven in ‘the middle of nowhere’. Ga op in de immense leegte en tel ’s nachts sterren aan de heldere hemel.

South Australia

Stap in een 4WD en volg de sporen van de ontdekkingsreizigers. Adelaide is het vertrekpunt van vele expedities geweest. De geheimzinnige ‘binnenzee’ is nooit gevonden. Wel een uitgestrekte omgeving met kleurrijke dieren en grillige rotsformaties. Het lijkt droog en leeg op het eerste gezicht. Maar schijn bedriegt, de Outback leeft.

Queensland

Onweerstaanbare eilanden. Ochtendlicht door een nat regenwoud. En een gigantisch grote en stoffige Outback. Queensland heeft alles wat Australië is. Stap in de trein met de toepasselijke naam ‘Spirit of the Outback’ en zie het landschap veranderen van groen naar rood. Vlieg over het noordelijkste puntje van het land of blijf je verbazen over de schoonheid van het koraalrif met haar kleurrijke bewoners.

New South Wales

Natuurlijk is er de stad. De stad Sydney welteverstaan. Maar zo bekend als Sydney is, zo weinig worden de vele nationale parken van de staat bezocht. De afwisseling hangt in de lucht zodra je de stad verlaat. ‘Food & wine’ wordt gevolgd door walvissen en dolfijnen. Enorme ravijnen door prachtig regenwoud. En ga je in westelijke richting, per auto of met de Indian Pacific, dan doemen de eerste beelden van de karakteristieke Outback van New South Wales op.

Victoria

Honderden kilometers weg kronkelen langs één van de meest spectaculaire kustlijnen ter wereld. De Great Ocean Road is hét icoon van Victoria. Melbourne is de laatste jaren een geduchte concurrent van Sydney aan het worden. Stijlvol, sportief en met een aantal erg leuke accommodaties. Aan de oostkant van de staat ligt het onbekende, maar oogverblindend mooie Croajingolong National Park, waar walvissen dicht langs de kust trekken en tijd niet lijkt te bestaan.

Tasmanië

Tasmanië betovert. Er zijn weinig plekken van dit formaat op aarde die zo’n gevarieerd landschap hebben. Op het eiland heerst een meeslepend ‘laatste wildernis’ gevoel. Eeuwenoud regenwoud wordt afgewisseld met hagelwitte stranden. En natuurlijk de tijgermythe. Een deel van het eiland is alleen te voet of per vliegtuig te bereiken. Er zijn stemmen die beweren recentelijk in deze gebieden oog-in-oog te hebben gestaan met een Tasmaanse tijger. Tasmanië is anders; een beetje Australië en een beetje Nieuw-Zeeland.